Sang per ordinadors, mòbils...

El teu ordinador té un preu elevadíssim.

Perquè la seva fabricació és impossible sense coltan. Més de 30.000 nens i nenes maten i moren en un conflicte que sacseja Àfrica Central i centenars de milers de persones ho estan pagant en aquests dies.
Una de les causes: el control del coltan. Et preguntaràs què és el coltan i per què pot convertir nens i nenes en soldats? Coltan és l'abreviatura de columbita i tantalita, dos minerals que units els fa imprescindibles en la fabricació de telèfons mòbils, ordinadors… i, davant un mercat gegantesc, la República Democràtica del Congo posseïx el 80% de les reserves mundials. Lluny de dur prosperitat al país, és part de l'origen d'un conflicte que amenaça amb ser etern. Gran part dels ingressos de la venda de coltan han servit per a comprar armes, que van arribar generosament als exèrcits i milícies des d'Estats Units, Bèlgica, França, Alemanya i Xina, entre uns altres.
El resultat? Una guerra en la qual ja han mort gairebé 5 milions de persones, més de 350 dones i nenes són violades cada mes, hi ha gairebé 2 milions de desplaçats, i uns 7.000 nens i nenes combaten com soldats. Se'ls treu per força del col·legi o de les seves cases. Reben maltractaments, tortures, són violats i obligats a violar i a assassinar. I et queda escoltar el pitjor: en la regió de Kivu, la meitat dels menors que havien estat desmobilizats han tornat a ser reclutats. La seva experiència els converteix en reclutes valuosos i els posa especialment en perill.
I tot perquè en els països desenvolupats puguem parlar pel mòbil o escriure un e-mail. Com posar fi a aquesta situació? No vaig a demanar-te que llencis el teu ordinador, sinó tot el contrari: utilitza'l per a ajudar a les víctimes d'aquest conflicte. Hauràs fet molt per frenar aquesta massacre si et sumes a la petició d'Amnistia Internacional al Govern de la RDC. I estaràs fent molt més si aportes un donatiu per a les nostres campanyes. Però, si t'uneixes a Amnistia Internacional, pràcticament estaràs fent quant està en la teva mà perquè cap nen hagi de deixar de ser-lo pel nostre benestar. Gràcies per utilitzar el teu ordinador per a aconseguir que la seva fabricació no resulti tan cara.